Vi skriver blandat om vad som händer i butiken i Duved, om hur fisket eller skidlederna är och tipsar om turer och upplevelser vi tycker ni ska göra. En del inlägg är personliga, andra är mer informativa. Vill ni att vi ska skriva om något särskilt är ni välkomna att höra av er.

Välkommen till vår blogg

Caroline Mattsson Caroline Mattsson

FISKELYCKA

Vi har verkligen tagit revansch på förra årets fiskesommar. Denna sommar har fisket varit bra i stort sett från början och fortsatt fram tills nu i mitten av juli.

Vi har verkligen tagit revansch på förra årets fiskesommar. Denna sommar har fisket varit bra i stort sett från början och fortsatt fram tills nu i mitten av juli.

Både flugfiskare och haspelfiskare har varit på strålande humör när de kommit in och kompletterat fiskedrag eller flugor. Jag har fått se många fina fångstfoton som visar att det inte bara har varit hittepå dedär med en öring på 1,9 kg och 2,7 kg. Sen att Jon och hans gäng fick 81 fiskar på en dag i Gevsjön bekräftar även det att det varit bra fart på fisken i de flesta vatten.

Vårfloden upplevdes som normal till lugn och sjönk sakta undan i juni månad och vi hade en vattenföring strax under det normala under hela juni. I början av juli hade vi liksom många andra delar av Norrland väldigt mycket nederbörd som drev upp flödet från 76 m3/s till 150 m3/s på bara tre dagar. Så vipps var det svårvadat igen. Det gjorde att många tog sig ut med båt när regnet avtagit, en del kastade från land och som tur var fick vi finare dagar (och kvällar!!) än vad väderprognosen utlovat.

Vi älskar när Åredalen bjuder på skrytväder. ☀️

Men fisken verkar göra som vi och gå på semester när solen varit framme för länge. På samma sätt som vi inte vill resa oss ur solstolen när vi blivit varma och mjuka på stranden vill inte fisken göra för mycket den heller när solen ligger på. Då kan vi tacka fjällsommarvädret, för även om vi fått njuta av sol och långa sommarnätter har vi fått besök av regn och kallare temperaturer som hållit vattnen kalla och syrerika.

Det verkar fortsätta i den riktningen.

Det ser inte ut att bli någon rekordsommar i höga temperaturer för vår del i västra Jämtland. Men tur är väl det. Det blir en utmärkt tid för fortsatt fiske, vandring och skafferipåyllning. Jag var ute igår och såg efter hur långt naturen kommit. Jag fann bara enstaka svampar, vi får nog vänta ytterligare någon vecka. Hjortron verkar det bli gott av! Vi behöver bara ett uns av skrytväder för att de ska mogna till sig. Men det gör inte mig att det tar tid, bär som får mogna länge smakar mer!


Läs mer
Caroline Mattsson Caroline Mattsson

Butiken

Duveds fiskebutik är större än någonsin! Ska du hyra eller köpa fiskeutrustning? Kom till oss!

Vi gissar på att vi har en av sveriges största pop-up fiskebutiker under sommaren. Nu är den större än någonsin! Vi kommer fortsätta att utöka vårt sortiment varje år, så länge ni kunder fortsätter att handla. Vi gör det bästa vi kan för att ta hem det ni efterfrågar och försöker erbjuda ett fast sortiment som passar de flesta fiskare och friluftsmänniskor i Duved med omnejd. Butiken ikläds denna skrud endast under årets sommarmånader, när vintern närmar sig måste vi packa ner drag för drag och göra plats för skidor och pjäxor. Flugfiske och kastfiske är det största för oss på sommaren. Under vintern är vi en specialistbutik för längdskidor och turskidor. Har du inte besökt oss på ett tag är det dags att du kommer förbi och kikar hur fint vi fått det. Jag är verkligen jättenöjd.

Det är så fint så jag har satt mig och bloggar från mitten av fiskedelen.

I sommar arbetar jag (Carro), Max, Saga och Jon. Ibland får vi lite extra hjälp av framför allt fiskenördar när vi behöver förstärkning (typ vara lediga eller om vi har många fiskeguidningar samtidigt).

Sommaren är kort så kom förbi så snart du kan!

Tjing!
☀️

Läs mer
Caroline Mattsson Caroline Mattsson

Vulgatan har börjat

Flugfiske i Duved och Åre. Kring Indalsälvens sjöar börjar den efterlängtade sjösandsländan, Ephemera Vulgata att kläckas och det väcker Öringen och Rödingen till liv. Fiske i sjö och på fjäll under denna tid lockar många entusiaster.

En vän sa att vän sa… Sjösandsländan kläcker i stilla vatten.

När jag och ni andra satt hemma och hade näsan i sillburken igår fick jag ett meddelande från Öringkungen att hans polare hade sett vulgatan kläcka i Gevsjön. Han själv var på hemlig fiskeplats som vanligt men sa tydligt att nu är det dags att peppa folket till att fiska torrt, det är nu det händer.

Ut i båt, ut i båt!

Än så länge kläcker det i stilla vatten lyder rapporterna. Fiske med båt & flytring är att föredra. Vi hyr ut båda.

- Nu är båtarna i Åre & Gevsjön ilagda. Bokas och betalas på hemsidan. Nycklar hämtas i butiken.

De kommande dagarna ska bli lite varmare, så passa på nu när regnet syresatt och kylt vattnet en aning. Vi har öppet i butiken varje dag fram till mitten av augusti nu, och fluglådorna är påfyllda.

Vi har numer ett bredare sortiment på vadare, flugfiskespön och tillbehör än det som tidigare funnits i Duved. Vi växer för varje säsong för vi anser att fisket i Duved och Åre är bland de bästa i Sverige och väl värt att satsa på. Det finns vatten så det räcker åt alla. Både till dem som vill ha något lättillgängligt nära Åre och Duved och till dem som vill fiska avskiljt i en fjällsjö eller en avlägsen å i en grönskande dal.

Glöm inte myggmedel. Kommer den ena insekten kommer ju också de andra.

Läs mer
Max Olofsson Max Olofsson

ROCKEN

Juni har präglats av ett relativt varmt väder vilket vi alla förtjänat efter ett år med minst sagt tveksamma väderförhållanden.

Fiskelyckan som rapporterats in hittills denna sommar har varit lika varierade som aprils väder men på det stora hela har fisket varit gynnsamt.

För flugfiskarna har Elritsan (blindsillens) lek varit i fokus den sista tiden och det har dängts större streamers i alla möjliga färger, men gärna oförtyngda varianter i mörkare färgskala, och för min egen del har utdelningen varit utmärkt.

Det alla väntar på just nu är naturligtvis kläckningen av “rocken”, alltså större dagsländor som kläcker i både stilla och strömmande vatten, med lite olika intervall. Närmast på schemat är kläckning av Vulgata som sker i stilla vatten och om några veckor är det Danican som drar igång i strömmande. Dessa är våra största dagsländor som lockar upp de grövre fiskarna under en begränsad period.

För att komma åt detta fisket på bästa sätt kan man ta sig ut med båt, som alltid funkar bra men det optimala sättet att komma ut är genom att långsamt paddla omkring på sjöarna med en flytring. Båda dessa går att hyra hos oss genom att klicka här. Vi har båtar i Gevsjön, Åresjön och Tegeforsen (de två sistnämnda bör vara tillgängliga inom några dagar) men flytring kan du ta till vilken sjö som helst, ex. Norensjöarna där kläckning börjat observerats, likaså i Gevsjön och i Häggsjön m.f.l.

Vilka flugor är det som gäller under denna period?

I sjöarna är det varianter på Vulgatan som gäller: Mayflies, Vulgata och Wulff kan flugorna heta. Men det kläcker även i strömmande vatten just nu men lite mindre sländor så där kan ni med fördel fiska: Vassländor, Stor Åslända och Gul forsslända. På bilden ovan är de vänstra för stilla vatten och de högra för strömmande. Om ni vill ha mer frekventa uppdateringar på förhållandena och vad som kläcker här uppe så har vår kollega Jon Hansson en blogg på sin hemsida där ni hittar ännu mer information om fisket under er vistelse i Åredalen med omnejd, vilket är en av Sveriges bästa platser för naturlig öring och röding.


Saknas någon utrustning inför fisket? Är det slut på torrmedel för torrflugorna eller har tafsarna formats till en fjäderdämpare efter alldeles för lång förvaring på rullen? För flugfiskaren finns allt ifrån 2-handare för fisket efter lax- eller vandringsöringen på hösten till FC tafsar i 7x (mycket, mycket tunt). Vi har fyllt på våra fluglådor men det gäller att vara ute i god tid då imitationerna på de stora dagsländorna i princip tar slut varje år. Se också till att ni har fräscha, tunna tafsar & tafsmaterial med er ut, och att torrmedlet inte är slut.

För er som inte flugfiskar går det utmärkt att komma åt detta fiske också, genom att knyta ihop en bombarda/kastdubb. På detta sättet kan ni njuta av kläckningsperioder även med haspel/kastspön. Om ni funderar på vad detta är och hur man gör, så kom in så kan vi gå igenom det här och vill ni så kan vi även knyta ihop uppsättningar åt er, så det enda ni behöver tänka på är att knyta på flugorna!

För er som inte varit in på en stund så har det hänt mycket med utbudet, kom gärna in och hälsa på!

Skitfiske!

/Max

Läs mer
Caroline Mattsson Caroline Mattsson

Berättarkväll på naturum

Kom och delta på vår fiskeberättarkväll på Naturum den 3e augusti. Inga förkunskaper om fiske krävs. Vi går igenom fjällfiske från fisk till material och det finns möjlighet att stanna kvar och prata fiske efteråt. Dagen efter är det gratis prova på flugfiske i Vålån. Ingen anmälan krävs. Kostnadsfritt. Välkommen!

Vi kommer, liksom förra året, vara med och anordna en berättarkväll på Naturum i Vålådalen. Det kommer i år att vara den 3e augusti mellan kl 19:30 och 20:30 i Naturums lokaler. Efter föreläsningen kommer det finnas tid att stanna kvar och ställa frågor till Max och mig om vad som helst rörande fiske i fjällen.

Dagen efter kör vi prova på flugfiske i vålån som rinner nedanför :)

Kom det blir kul!

Texten nedan är tagen från: Naturum - länk

Vilka olika sorters fiskar finns det egentligen här i fjällvärlden? Hur ser man skillnad på dem, vad äter de och var trivs de? Vilka hittar man i små fjällbäckar, och vilka simmar hellre i större sjöar? Hur får man dem på kroken – och vilken sort smakar allra godast?

Det är både rogivande och spännande att fiska, och för många är fisket en extra krydda på fjällturen. Det kan förstås vara en möjlighet att dryga ut matförrådet – om man vet hur man får fiskarna på kroken! I kväll kommer Max och Carro från Fjällsport Duved på besök och berättar mer om våra fjällfiskar. Vi får tips och råd om vad man behöver tänka på innan man ger sig ut på fisketur i fjällvärlden. En och annan fiskehistoria bjuds vi säkert på, och så klart även de allra vassaste tipsen på hur man landar drömfångsten!

Fri entré, ingen föranmälan behövs.

Tjing!!
//Carro ☀️

Läs mer
Caroline Mattsson Caroline Mattsson

Läget i Duvedsälven

Måna av er hör av er och frågar hur vattnet är. Så jag delar hur det såg ut imorse, torsdag 15 juni. Fortfarande rätt högt alltså.

Läs mer
Max Olofsson Max Olofsson

Streamerfiske


“Kasta över berget där, nästan uppå land”,

säger kompisen och jag tänker att jo tjena jag kommer sitta fast innan nån hinner säga bakvatten. Men så på första kastet när flugan flutit med strömmen nån meter smäller det och jag har, efter en stunds fight, en öring på över kilot i håven. Jag tänker att det är inte sant, det är verkligen så bra här som han har tjatat om.

Min kompis familj har fiskerätt på en mycket fin plats här i Jämtland, och jag som bor inte långt därifrån fick äran att följa med för att se om ryktet om löjligt bra fiske stämmer.

Igår kväll (mot natt) tog vi på 5 timmar (kanske 3h aktivt fiske) 14 st 700g -1,4 kgs öringar. Såklart tappar jag alltid de största 😎. Hade jag inte jobbat i butiken dagen efter hade jag stannat hela natten. Det verkar inte finnas hejd på antalet fina exemplar i dessa vatten. Jon (troutcast) stod för bindandet av streamers, det blev stor svart & röd. JAG ÄLSKAR JÄMTLAND.



//Max

Läs mer
Caroline Mattsson Caroline Mattsson

9 juni

Lägesuppdatering den 9e juni 2023

Äntligen är sommarvärmen här igen. Det är fiskbart på flera ställen, det spås kläckning i helgen och butiken är redo för sommarsäsong. Vi ska försöka ta oss ut och ta lite bilder och lägga upp för att visa aktuell status. Men rapporterna där de har kunnat fiska och dessutom fått fisk är följande: Handölan, Enan, Tångböle, Lövstaströmmen, Storån, Sätterån. Så nog är sommaren här.

Många av er tror som sagt på kläckning i och med det varma vädret i helgen, men det köps allt möjligt av kunderna som är inne. Kom förbi så tar vi fram ett par rekommendationer om du vill.

Vad det gäller kastfiske kommer det rapporter om att lila med glitter, öringimitation och helsvarta drag har gått bra de senaste dagarna. Och ni som fiskar med långedrag vet ju att det alltid är ett säkert kort. Har inte fått någon rapport om mete alls i år, har ni slutat med det???

Vi får ytterligare leveranser på fiskegrejer löpande under hela juni. Så det ska finnas både gamla kändisar och nya prylar att spana in på hyllorna.

Dessutom har vi flyttat fisket in i högerhörnan istället för till vänster. Kom förbi och tala om hur du tycker ombyggnaden blev!

Vi ses i butiken !

//Carro ☀️

Bild från en av förra sommarens guidningar.


Läs mer
Caroline Mattsson Caroline Mattsson

Äventyr i fruset vattenall

En skildring över en decemberdag i västjämtlands djupa skogar

Halvmeter tjock is, nysnö, äntligen varmare temperaturer än de -18 till -29 vi hade ett par veckor, solen letar sig ur molntäcket, det vill säga allt för en perfekt dag med skidorna på isen!

Efter en lång frukost och ikapp-tittande av julkalendern tog vi på oss våra Alpina Alaska pjäxor och klev ut ur huset precis lagom till det slutat snöa. Enzo var måttligt förtjust i att behöva använda tass-strumporna men insåg senare att det blev mycket lättare att springa i snön när inga klumpar fastnar under tassarna. Vi tog oss iväg till ett ställe, som Max kände till från sin barndom, började med en liten backe ner för att kicka igång balansen för säsongen och släppte iväg Enzo så han fick sträcka ut sig och busa runt i snön. Vilken härlig känsla för oss alla!

Varken jag eller Max tog med oss någon telefon, ville man ringa oss fick det vänta till sen (tyvärr blev det då inga bilder). Vår familj visste var vi skulle om det skulle hända något. Nu var vi ensamma.

Efter ett tags skidande kom vi ner till isen, samma is vi åkt skridskor på några veckor tidigare. Vi vet att den är tjock, minst 50 cm när de borrade förra veckan, men trots det har vi på oss dubbar och undviker de ställen där vi vet det går strömmar. Det känns onödigt att chansa.

Vilka skidor åker ni på?

Då vi nästan alltid skidar med hund har vi skidor som är utan stålkant, Åsnes Breidablikk är den skida vi använder. Den tar oss lätt genom skog och över djup snö. Idag hade vi inte planerat att klättra så vi tog inte med oss stighudar, annars finns korta stighudar man fäster under fästzonen på skidan. Det finns speciella hål i skidan som passar till Åsnes XSkins. Riktigt bra. Ska man gå jättebrant och med mycket packning finns såklart fullängdshudar till det ändamålet.

Först var det sol och fint väder, sen såg vi hur ett snömoln svepte in i dalgången framför oss. Vi hann precis dra upp luvorna och stänga luftventilerna på kläderna och sen var snöstormen över oss. Vi hade bara ett par hundra meter kvar till vi nådde vårt delmål, början av en liten å genom skogen. Medan Enzo sprang och jagade flygande snö tog vi oss med snabba skidtag in i skogen och med ens så blev det tyst. Vi stannade och lyssnade på detta ovanliga fenomen. Total tystnad så det nästan gjorde lite ont i öronen.

Där skogsrået regerar

Vi hade kommit till en trolsk skog, där en liten å ringlade sig fram med träd hängandes över kanterna. Då det var nysnöat kändes det som att vi befann oss i en saga.

Färden fortsatte upp längs med strandkanten, det var tydligt att vattnet hade sjunkit undan i etapper medan isen frusit, kanterna vittnade om högre vattenstånd. Vi gjorde oss beredda att kanske sjunka några decimeter vid ett eventuellt issläpp. Ån var högst troligt bottenfrusen men det är alltid lika läskigt när det knakar och ett helt flak brister.

Med förvånansvärt stabil is under skidorna kom vi efter ca 40 minuters skidande fram till en sjö, där tre åar möts. En liten stuga på en udde vittnade om att här har någon en riktig pärla till tillflyktsplats.

Oroväckande tyst

Det borde ligga ett vattenfall här sa Max, det var fortfarande helt tyst, ett vattenfall brukar ju dåna en del. Men så får vi se längre bort bakom udden, ett helt fruset och översnöat vattenfall! Med pass på strömfåran skidade vi över för att se närmre hur det såg ut.

Vi vet att naturen är vacker, men detta var något extra. Det hade bildats små plattformar av is där vattnet hade sjunkit undan, tänk dig ett stort hål i isen, ca 8x8 meter men med fyra perfekt skapta små podier mitt i , lagom för en person att stå på. Otroligt.

Bredvid vattenfallet hade vattnet genom tusentals år gröpt en alternativ väg - genom berget(!) och bildat en liten, men hög, ö mellan fastlandet och vattenfallet. Där var det inte så brant, så vi bestämde oss för att skida uppströms. Risken för att bli blöt var lika med noll, då vi under håligheterna i isen såg sjöbottnen sticka upp ur det tunna snötäcket som låg där nere.

Vi fick skida med precision för att ta oss från den ena sidan till den andra, det var perfekta passager med mycket snö och is bredvid meterdjupa håligheter. Enzo var lite skeptisk föst, men hoppade sen enkelt fram. Jag ville inte att han skulle hoppa ner på botten med risk för att han springer in under isen och gud förbjude fastnar där!

Klarar vi detta?

Vi satte verkligen vår utrustning på prov när vi testade balans, bärighet, fäste och smidighet. Vi kom en bra bit upp men vi beslutade att inte ta risken och gå ända upp där det blev brant, vi hade fått äventyr så vi klarade oss ändå! Ett varsitt lappkast senare var vi på väg ner igen, jag hade Enzo i sele och han drog mig lite för snabbt så jag tappade balansen och nästan trillade ner i ett hål. Max stod en bit fram och skrattade åt alltihop, det måste sett mycket roligt ut.

På väg tillbaka hem passerade vi över ett parti där isen började dundra som åska. Skaren brast och pulsen gick upp en aning. Vi tryckte till med skidorna, föll en decimeter och sen var det inget mer med det. Våra gamla spår ledde oss på rätt väg, nu mer fler djurspår över snön. Var de nyfikna vilka vi var?

Ute på sjöisen blåste det fortfarande och våra spår hade drivit igen. Den sena solen färgade de högsta molnen knallrosa, det var påväg att mörkna när klockan bara var strax efter 14. Dags att gå hemåt, sätta på en panna kaffe och fortsätta njuta av dagen inomhus!

Läs mer
Caroline Mattsson Caroline Mattsson

Till helgen öppnar åres skidsystem

Ja men äntligen va?

I november trodde vi inte att vi skulle få någon vinter och gick till jobbet med klimatångest varje dag. Men sen kom kylan och vi fick på ett par veckor både tjäle och kärnis så det gott och väl räcker. Så vi har haft den längsta skridskosäsongen på många år, i tre veckor har vi kunnat susa fram på blanka isar här i västjämtland. Isfisket har också haft sin premiär, och nu har det kommit såpass mycket snö ovanpå isen att skotrarna kan ta sig fram också. Men tänk fortfarande på att strömmar kan göra isen svagare på sina ställen även om den är 3 dm tjock där du först mätte.

Fast det vi ser mest fram emot är att Åre öppnar skidliftarna i helgen! Och lämpligt nog är det skidtestarhelg samtidigt. Ses vi där?

Ta’t lugnt - snötäcket tunt!

Vi har fått snö, men väldigt kall och lätt snö så vi har ingen riktig botten. Åk därför endast i pisterna nu för att slippa göra hål i dina fina skidor. Liftsystemet i DUVED ska öppna till nästa helg (den 18e). Snöläggningen kom igång sent i Duved pga att en reservdel saknades till det annars nu nyinstallerade, uppdaterade snöläggningssystemet. Men nu är det igång och det ser lovande ut inför öppning. Längdspåren i Duved är inte heller öppna än, hur vore det kanske om Skistar antingen sparade snö eller lägger kanonsnö i längdspåren? Kylan har vi, nu vill vi ha snö och nypistade längdspår!

Läs mer
Caroline Mattsson Caroline Mattsson

Längtan efter Långfärdsskridskor

Är du lika taggad som jag på att isarna ska frysa?

Förb*nnade is! ..Eller?

När jag har vaknat nu ett par mornar har marken varit lätt frusen och bilrutan haft en beläggning av gråvitt pansar. Muttrande skrapar jag rutan och bannar mig för att jag inte varit förutseende med motor- och kupévärmare. Många av er läsare har långt bort till första snön och skrapande av isiga rutor, men här hos oss låg det snö i backen i lördags och det är frost var och varannan dag. Men istället för att fortsätta muttra har jag kommit på att is.. det är ju kul! Så jag har börjat plocka fram skidor och skridskor för att de ska vara redo när vädret faller ned.

Som många av er redan vet börjar vintersäsongen ofta med längdpremiär i Vålådalen följt av att sjöarna fryser och fjälltopparna vitnar. Det först- och sistnämnda skedde i helgen som var och vi har redan hunnit preparera skidor till er, så vi kan väl säga att vintersäsongen 22/23 har smugit igång?

En grad celcius upp eller ner per 100 meters höjdskillnad

Det jag är mest otålig inför just nu är att det ska bli blank is på sjön nedanför huset mitt. Isen brukar lägga sig först på Ånnsjön och Ottsjön, sen tjocknar den även hemma på Bodsjön. Ju högre antal meter över havet desto kallare lyder regeln.

Har vi tur får vi även i år riktigt fina isar att åka på. De senaste åren har bjudit på helt underbart vackra dagar (och helt underbart iskalla) under relativt korta perioder. Vi önskar ju oss kyla utan snö så isarna blir blanka och fina innan vi otåligt stampar efter snö i mängder.

Äntligen dags att plocka fram den “kalla” utrustningen

Jag har plockat fram skridskor, pjäxor, isdubbar, ispik, pannlampa och ryggsäck med inbyggd stol - de var enkla att hitta. Skridskorna ska få sig en slip!

Behöver du slipa dina? Lämna in dem hos oss så slipar vi dem gärna. (Hockeyskriller hänvisar vi till Röjsmohallen i Järpen).

Sen ska jag gå igenom mina skalkläder och se hur de ser ut, jag tror inte jag tvättade dem efter förra säsongen, jag var så ivrig att kasta på mig fiskeutrustningen då.

Är utrustningen redo?

Kom ihåg att tvätta era funktionsplagg och göra dem redo för ytterligare en säsong! Är de smutsiga förlorar de sin tekniska förmåga (den vi betalar dyra pengar för). Tvätta sedan in eller spraya på impregnering, se till att de är snälla mot miljön. Vi hjälper dig hitta rätt om du besöker oss i butiken.

Sen måste jag se över hur skinnet i mina handskar ser ut, de behöver förmodligen en omgång med smörj. Hur ser dina skinnplagg ut?

Kort men ack så värdefull tid!

Då säsongen ofta är ganska kort är det många som föredrar att hyra skridskor istället för att köpa ett par egna. Såklart kan man åka skridskor på isen under hela vintern, svårigheten är ofta att det ligger så mycket snö ovanpå att isen inte går att komma åt. Är förhållandena bra så kommer isen fram av vårsolen nångång i mars-april, den är lite knöligare då men oj vad fina dagar man kan få!

Visste ni att vi hyr ut långfärdsskridskor?

Vi hyr ut skridskor och tillhörande pjäxor. Det är en BC(Backcountry) bindning monterade på alla våra hyrskridskor och således passar turpjäxor till denna bidning, så ni som planerat använda era skatepjäxor behöver köpa ett par egna skridskor och montera en längdbindning på dem, Vi kan hjälpa till med monteringen.

Det är ofta väldigt kallt när man är ute på isarna och det är skönt med en varmare turpjäxa istället för en snabb längdpjäxa, men stabiliteten i exempelvis en skatepjäxa är bättre för den “skatande rörelsen” i ett skridskoskär men pjäxan är ofta iskall att åka i. Som vanligt får vi väga komfort mot prestanda och bestämma oss för vilken typ av upplevelse man är ute efter. Jag rekommenderar en bekväm turpjäxa till långfärdsskridskor, det blir ofta lugna mysiga turer i behaglig takt.

Till sist, Säkerheten först

Sist men inte minst vill jag såklart påminna om säkerheten. Ha ALLTID isdubbar redo att användas runt nacken när du beger dig ut på isen.

  • Isdubbar till varje person, ska sitta uppe under hakan så de är lätta att nå.

  • Ispik, det finns både teleskop varianter och fasta (som på bilden ovan).

  • Ryggsäck med midjerem och gärna grenband.

  • Vattentätt packat ombyte i ryggsäcken.

  • Livlina utanpå ryggsäcken som du fäster ena delen i dig själv, på ryggsäcken exempelvis, så den sitter kvar om du behöver kasta den.

  • Fäst en karbinhake på en plats du kan nå till ifall du behöver koppla på dig en livlina som kastas till dig.

  • Fika, både en säkerhetsåtgärd och mysfaktor.

  • Karta och kompass ifall du ska bege dig längre bort än den kända viken.

  • Packa mobiltelefonen i ett vattentätt fodral, och håll den nära kroppen så batteriet inte laddas ur pga kylan.

Ge dig ut på säkra isar. Vet du var det strömmar någonstans? De flesta sjöar har ett in och ett utlopp från och till en annan sjö där vattnet rör sig mer och isen har svårare att lägga sig och bli bärande.

En del åker med flytväst, och jag kan tycka att när det är som 2020 var, alltså -30 grader när vi var ute och åkte skridskor, är det MYCKET trevligt med en värmande flytväst mot kroppen.

Var aldrig ensam på isen, och ha med en livlina så nån kan dra upp dig eller du kan dra upp någon annan om nån av er går igenom.

Vi säljer all säkerhetsutrustning i butiken, och nytt för i år är att vi även hyr ut säkerhetsutrustning till er som bara ska ut någon enstaka gång!

Är du säker är det lättare att slappna av och ha roligt

Du är alltid ansvarig för din egen säkerhet. Det blir mycket roligare för alla i gruppen om var och en tar sitt eget ansvar och kommer väl förberedd. Då kan alla fokusera på att ha roligt istället för att vara oroliga att något ska gå illa.

Jag kan tipsa om en facebookgrupp, Isnördar i Västjämtland, där är det många som delar med sig av rapporter och tips i vårt område.

Vi ses på isen!

Foto av mig som tar ett foto

Caroline Mattsson

Läs mer
Caroline Mattsson Caroline Mattsson

Fubuki 2022 2023

Vintern närmar sig, dags att tänka på vad du ska ha på fötterna. FUBUKI ankommer butiken i förhoppningsvis vecka 43. Läs inlägget om mina åsikter och vad denna stövel är till för.

En efterlängtad vintertoffel

En av förra vinterns hetaste nyheter var FUBUKI. En mycket varm och ombonad lättviktsstövel med ordentlig greppsula för hala underlag. Stöveln är framtagen av två svenska grabbar (nåja, de har tagit inspiration från en japansk arbetsstövel), och satte färg på såväl Duveds gator som avlägsna puderparadis norr om polcirkeln.

Vad tycker carro?

Personligen älskar jag den, jag hade på mig den varje dag och hade den inte varit alldeles för varm att ha på sig inomhus hade ni sett mig arbeta i den från öppning till stängning. Jag gillar den för att den är så lätt, och så klart varm. Ja den är stor, man behöver gå upp någon storlek. Exempelvis har jag 38,5 vanligtvis men upplevde strl 40 på FUBUKI som perfekt för mig, men det upplever inte jag som ett problem.

FUBUKI håller dig garanterat varm

Bild från FUBUKIS facebookside

Foto: @bexalmqvist

Behövs det förstärkningsplagg?

En del av er undrar om man vill få plats med dubbla strumpor i den och därför måste ha en extra större storlek. Min åsikt är att nej, det räcker med ett par enkla tunna strumpor för att hålla sig varm. Jag hade inte dubbla strumpor en enda gång under hela vintern, och då hade vi flera veckor med temperaturer under - 15 grader, ibland -30.

När har jag på mig en fubukistövel?

FUBUKI är en stövel som fungerar perfekt som promenadstövel, “ståstillutomhusochintefrysa-stövel”, skoterstövel, ridstövel (obs mer som rida ut i skogen när det är massa nysnö och utan stigbyglar-ridstövel), pimpelstövel, före/efter pjäxa/boot-stövel, vintertältarstövel, utomhusarbetsstövel, varasnyggastpåbyn-stövel osv… Alla dessa användningsområden har jag själv erfarenhet av, plus att jag hade på mig den till och från jobbet varje dag. Så du som läser förstår kanske att jag är stolt över att sälja den i butiken. Sen när och var du använder den är upp till dig :)

Rykande åtgång

Till säsongen 2022/2023 laddar vi upp ett ordentligt lager. Men liksom förra vintern är det många som förbokat sin stövel i storlek och färg redan innan leveransen dykt upp. Jag kan inte garantera att vi har alla färger och storlekar hela säsongen, våra lager är inte oändliga. Har vi tur kan vi kompletteringsbeställa när det börjar sina, men förra säsongen var det tvärslut på FUBUKIS egna lager, så det går inte att lova något.

Foto: @helenemoo @maxemanuelson

En utomhustoffel för extrema väder och soliga dagar

Då kommer de till duved

Som alla butiksägare före mig säger jag såklart SKYNDA OCH KÖP. Jag har ju beställt dem för att jag tror att det här är en produkt som du som söker en vinterstövel kommer bli riktigt nöjd med. Jag väntar leveransen vecka 43, hoppas den kommer när den ska. Jag lägger ut på vår instagram (fjallsportduved) direkt när den finns på hyllorna igen.

Då är det bara att komma in och prova!

Mae råkes!

Jag har gula. Som dessa!

Läs mer
Caroline Mattsson Caroline Mattsson

Fisket går mot säsongsavslut

Flugfisket börjar tonas ned.

Det var en märklig sommar. Det började med att vintern aldrig verkade vilja släppa taget om fjällen. Det snöade och snöade och när våren väl kom rasade vintern med väldig fart ut bland våra fjällar. Det var blött överallt och strömmarna gjorde det allt för osäkert att våga vada ut.

Fisket började därför för många av er i Storån med många framgångsrika fiskedagar. Vattendragen högre upp i terrängen rinner snabbare av och gör det fortare tillgängligt för fiske när flödena annars är höga.

När det började närma sig midsommar var ni så taggade på fiske att vi tänkte att nu får vi snart sätta en put & take sjö bakom butiken för att det inte ska bli upplopp. Men vi behövde inte göra det, midsommarafton rivstartade sommaren med temperaturer över 30 grader i ett par dagar. Sedan var kläckningarna i full gång. Iallafall ett par dagar, sen vips var stora tiden för danica och vulgata över och där stod vi alla, likna snopna som barn som blir utan godis på lördagen.

Vi hade en märklig fiskesommar, ja, men många av er fick ert livs största fiskar hörde vi minsann! Båtarna på Gevsjön och Åresjön inbringade fina fångster på långedrag, flugkast och fiske med spinnare. Vi fick rapporter om båtar med full fångst likväl som båtar med fiskare som under samma dag inte fått något alls. Sånt är fiskelivet. Ni fick testa era regnkläder ordentligt iallafall.

Men aldrig förr har vi hört om sådant intresse för att lära sig flugfiske! 42 personer gick kurs med Max Olofsson under juni, juli och augusti. Vi var också uppe på naturum i Vålådalen och föreläste och höll i “prova på” under två dagar, där tappade vi räkningen på hur många ni var som besökte oss. Vi tycker det är jätteroligt att så många vill lära sig denna ädla sport. De flesta av flugfiskarna blir även goda naturkännare, tänk vad intressant det kan vara att spana efter sländor och insekter vid vattenbrynet!

Nybörjare på kurs vid prästfallet

Många av er gav er iväg för att testa nya vatten, en del för att försöka finna den nu ökända strupsnittsöringen, en del för att på djupet jaga kanadaröding. Malte och gänget drog upp en kanada på nästan 17 kg! Jösses!

I takt med att fiskesäsongen började lida mot sitt slut sjönk även vattennivåerna undan och gjorde det retsamt fiskbart den 1a september. Vi satte då kursen mot prästfallet och drog upp några harrar istället. Visste du att harr är jättegott att röka, särskilt med enris?

Ottsjön/storån sista dagarna i juli, Max som fiskar

Efter råbockspremiären (som för övrigt var den näst regnigaste dagen på hela året) har vi själva inte fiskat så mycket. Men ni är ett gäng som kämpar på. Håll er varma bara säger vi.

Ja det blev inte den bästa fiskesommaren, men vi har haft många fina fiskedagar och det låter som på er att det inte varit helt åt skogen ändå!

Vi kommer ha fisket uppe på väggarna ett tag till innan vi packar ner det och gör plats för vinterns utbud av skidor, snöskor, skridskor, mössor och sånt ni vet!

Välkomna in när helst det passar er, våra öppettider hittar ni lite varstans på hemsidan.

Vi ses!

Läs mer