Fiske för nybörjare
Alla är vi nybörjare i början
Är du helt grön när det kommer till fiske eller är det så pass längesen du var ute så du anser dig inte kunna någonting? Det är väl inget konstigt med det, det är ju så allting börjar!
Fisket har olika innebörd för oss alla, det kan variera från en avslappnande aktivitet där egentiden och kontakten med naturen är i fokus, till ett brinnande sportfiskeintresse där du jagar personbästa och det ultimata vattnet. Uppe hos oss är det ofta en blandning av de bägge, oavsett om du trollar på Kallsjön eller letar den perfekta kläckningen med flugspö i hand, i någon av de många strömmande vattnen.
För att komma i gång med fiske krävs egentligen inte så mycket av dig som fiskare, det är antagligen därför det är en av Sveriges vanligaste fritidsaktiviteter.
De egenskaper som är fördelaktiga hos dig som fiskare är en god inställning till naturen, lite ’sunt förnuft’ kunskap om regler och områdena du för dig i.
Regler och områdesinformation brukar kunna finnas hos lokala fiskare och fiskebutiker som tex. Fjällsport, på de platser du besöker, tips och information brukar vara gratis!
Utrustning och sunt förnuft
Men det krävs naturligtvis speciell utrustning för att fiska. I början är det inte mycket, men med att intresset växer blir det mer, och mer… vi lovar.
För att börja fiska med vanligt så kallat “kastfiske”
Det du behöver:
En positiv och glad inställning till att lära sig något nytt.
Ett fiskespö med tillhörande rulle och lina.
Håv - antingen som du har fäst i dig, eller en större som du lägger ifrån dig.
Fiskedrag - det som fisken ska nappa på!
En låda där du förvarar dina drag - en draglåda!
Beteslås - en liten grej som gör det enklare för dig att byta fiskedrag. De flesta modeller förhindrar också att linan inte tvinnar sig.
Ståltafs (om fisken du vill få har vassa tänder)
Kniv - Morakniv, Casströmkniv eller den du föredrar.
Krokavbitare (en stark avbitare alltså) - Kanske inte det första du tänker på, men det finns inget annat som duger när du råkat sätta kroken genom huden på dig själv eller på någon annan.
Sen kan du utöka med detta:
Tänger av olika storlek
Käftöppnare
Lekande (så inte linan snurrar sig)
Måttband
Kylväska
Filékniv
Väska med plats för fler draglådor
Vadare och vadarskor
Priest (för att snabbt döda fisken)
Och en hel del annat…
Flugfiske då?
Är du inne på lite mer avancerade tekniker, om du exempelvis vill ta steget från haspel till flugfiske är utrustningen lite mer specialiserad.
Utöver att flugfiskespöt skiljer sig helt och hållet från haspelspöt så kastar du inte längre drag utan flugor. Det krävs ofta vadarutrustning för att komma åt fiskemöjligheten. Vadare och flugfiske brukar höra ihop, men de finns dem som flugfiskar från båt eller från strand.
Utöver spö, lina & flugor har man ofta med sig en armada av övriga tillbehör som tafsar, tafsmaterial, peanger och en massa olika flugtyper. Det finns massor med specialprylar för den som vill.
Det finns också olika slags medel att ha på lina, flugor, smörjmedel till rullar, rengöring till linan osv. Det kan vi berätta mer om i butiken.
Måste man köpa allt?
Vi hyr ut utrustning för både haspel- och flugfiske. Det inkluderar vadarbyxor, fiskespö och håv. Vill man hyra går det fint att komma in till oss i butiken och hyra på plats, vill man säkra sin utrustning går det att boka utrustningen online.
Om man vill köpa utrustning så har vi all utrustning ni behöver i butiken, det inkluderar även utrustningen som krävs för vandringen till fiskeplatsen, eller skalplaggen för väder och vind.
Du är välkommen in till oss så hjälper vi dig att komma igång.